Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök
Itt vagyunk: Főoldal Bemutatkozás Látnivalók Pitvaros parasztporták
Bekezdések

Pitvaros parasztporták

Tényőn számos jellemző példáját találjuk a hagyományos sokorói építkezésnek, amelyet újabban a néprajz önálló kisalföldi házvidékként különít el. A típust nem építőanyagai, hanem beosztása, tüzelő-és füstelvezető berendezései, valamint a fő szerkezeti elemei alapján határozták meg. E központi bejáratú, 3 osztatú, szabadkéményes, zárttüzelős szobájú, ágasfás, majd olló lábas szelemenes tetőszerkezetű ház, s a hozzátartozó porta a 17. századtól adott otthont a születésnek és a halálnak.

Tájház

Nagyon célszerű szokás szerint épültek ezek a csüngőereszes, nádtetős, a ház egész hosszában húzódó pitvaros parasztporták. Amelyik még áll, az belül teljesen átépült. Ha pedig eredeti formáját, sőt berendezését is őrzi - például csikótűzhelyét, búbos kemencéjét, tiszta szobáját faragott bútoraival, gerendás mennyezetével-, az többnyire tájház, esetleg hétvégi vagy nyaralóház. A falusi hangulatot más is erősíti: a virágos előkertek, a füves udvarok, a muskátlis, mályvás ablakok, esetleg köcsögfák.

A község, a volt megyei tanács segítségével, 1975-ben tájházat hozott létre. A tájház Tényő, Kétsor u. 18. szám alatt található meg. Látogatható: április 1-jétől, október 31- ig naponta, hétfő kivételével, 10-től 16 óráig. Csoportok előzetes időpont-egyeztetéssel bármikor fogadhatók. A sárkéményes, soros elrendezésű épület datált mestergerendája szerint 1789-ben épült. Berendezéseivel a 19. század második felének zselléri életét idézi. Búbos kemencéjét hagyományosan építették újjá, a kamrájában pedig nagyméretű szövőszék látható. A telken megtalálható a zsellérporta majdnem minden gazdasági építménye is. A színben gazdasági eszközök találhatók.

Nádfedeles népi lakóházak láthatók még több környékbeli utcában is: Domb utca, Hentes utca, Kétsor utca, Petőfi S. utca, Táborvölgy utca, Árpád utca, Rigácsi utca és Külső sor

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2021. december »
december
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031