Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök
Itt vagyunk: Főoldal Bemutatkozás Természeti adottságok, táji értékek
Bekezdések

Természeti adottságok, táji értékek

A dombtetőről festői kilátás nyílik a községre és a környező dombokra. A táj egyik fő természeti jellegzetessége még ma is az erdő. Az utóbbi száz évben egy részét kiirtották, de nagy összefüggő területen így is megmaradt a növényi populáció.

Kilátás a dombtetőről Tényőre Címer

A községet a környező dombokon minden irányban erdő veszi körül. Az erdei utak sok helyen lösszel borított, és ma már fátlanná vált területeken, a lezúduló esőzések miatt meredek falu, néha 10-15 m mély vízmosásokban, bevágásokban, un. horgokban futnak. Az erdők a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzethez tartoznak.

A dombság erdős, főként csertölgyes (Quertecum petrae-cerris) múltjáról a gazdag növényvilág árulkodik. Az innen ismert, közel ezer világos növényfaj közül sok védett. Ilyen, a tavasz beköszöntével mindenütt sárgálló, tavaszi hérics (Adonis verbalis), a szigetszerű foltokban előforduló törpe nőszirom (Iris pumila) és a lila kelyhű leánykökörcsin (Pulsatilla grandis). Később nyílik kőrislevelű ezerjófű, májusban pedig a bíboros és kardlevelű madársisak, a zöld békakonty, végezetül a még ritkább ezért fokozottan védett pókbangó. Nyáron a csertölgyesekben a tarka nőszirom virágzik, ősszel pedig az illatos virágú erdei ciklámen.

A gazdag, és részletesen fel nem sorolható flórát szerencsésen egészíti ki a védelemre szoruló fauna. Kiemelkedő jelentőségű a gyurgyalag, amely a rovarvilágban gazdag mélyutak, horgok, löszfalak, szurdokok nevezetes madara. Ragadozó madarak közül legritkább a darázsölyv és a kabasólyom. A védett emlősök közül a leggyakoribb a vadmacska és nyuszt.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek
« 2021. december »
december
HKSzeCsPSzoV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031